Bolåneräntor

Introduktion till Bolåneräntor


Sveriges bolåneräntor har under de senaste åren nått en historiskt låg räntenivå. Detta tyder på en stigande ränta inom en snar framtid och riksbankens prognos för genomsnittlig reporänta (vilken styr låneinstitutens låneräntor) ser ut som följande:

  • 2011: 1,8 %
  • 2012: 2,8 %
  • 2013: 3,4 %

Så vad är det som påverkar dina bolåneräntor, och hur hittar du det bästa alternativet för ditt bolån?

Vad bestämmer bolåneräntan?

Främst bestäms räntor på bolån av om de är tagna med fast eller rörlig ränta. Låneinstitut sätter sina bolåneräntor utefter statslåneräntan men baserar även sin ränta kring parametrar som:

  • Stibor-räntan
  • Inflation & marknadsförväntningar
  • Avkastning på utlåning & placering
  • Efterfrågan på bolån
  • Bankernas kostnad för upplåning på lång sikt.

BolåneräntorRörliga eller fasta bolåneräntor?

Då man tar ett bolån får man generellt valet mellan rörlig eller fast bolåneränta. Ofta är en billigare och en annan dyrare och skillnaden brukar ligga i säkerheten.

Rörliga bolåneräntor

Rörlig bolåneräntor ser oftast billigare ut än en bunden vid första ögonkast men är osäker då den ständigt är i rörelse. B.la påverkas en rörlig bolåneränta av statslåneräntan men även vinstmarginalen som behövs för låneinstituten.

Fasta bolåneräntor

Bundna bolåneräntor rör sig inte och du vet hur mycket ditt bolån kommer kosta. Därmed slipper du följa hur räntan utvecklar sig, och behöver inte oroa dig för att dina kostnader ska stiga.

Tips vid val av rörlig eller fast bolåneränta

Att välja en rörlig bolåneränta kan löna sig men det är viktigt att du är beredd på att den kan höjas och då klarar av att betala utan problem. Om du tänker binda din ränta finns det möjlighet att dela upp ditt lån och därmed få olika bindningstider. Detta kan vara bra om du vill hålla en del av ditt bolån rörligt och en del med bunden ränta.

Om du har tänkt att sälja ditt hus inom en snar framtid kan det vara en bra ide att binda dina räntor längre än var du tänkt förvalta huset. Om dina bundna räntor är över den rörliga räntan är detta en nackdel vid eventuell försäljning. För att hitta bästa bolåneräntor jämför villkor och räntor hos oss och eventuellt bolåneinstitut.