Ränteavdrag för bolån

När man lånar pengar för att köpa bostad betalar man naturligtvis ränta och andra avgifter också. De första åren är räntekostnaden hög, eftersom kapitalet man lånat är stort. Faktum är att betalningen består mest av ränta, det tar flera år innan man egentligen börjar betala av lånet. (såvida man inte väljer att ha en väldigt hög månadskostnad, då går det lite fortare).

När man räknar ut hur hög kostnaden blir varje år, ska man också tänka på att det är möjligt att göra ränteavdrag när man har bolån.  Man kan faktiskt dra av för så mycket som 30% av räntan, eller upp till 100000 kronor. Ränteavdraget dras av på skatten man ska betala varje år, och beräknas en gång om året.

Ränteavdrag för bolån kan reducera kostnaden ganska mycket på ett år. Det beror på hur mycket man tjänar och beskattas. Även den del av räntan som ligger över 100000 kronor kan dras av, men då bara 20%. Det blir i alla fall en stor summa i längden.

En del tar med ränteavdraget för bolån när de räknar ut hur stort bolån de kan ha råd att ta. Om man har ett lån på 1.3 millioner, med en ränta på 4.5%, så blir räntekostnaden 58500 kronor om året. Trettio procent av denna summan är 17750 kronor, så mycket minskar skatten. Detta innebär att den faktiska månadskostnaden är nästan 1500 kronor lägre än det man betalar till banken.

Naturligtvis måste man ha tjänat tillräckligt för att beskattas, om skatten blir lägre än 30% av räntan så blir det total skattereduktion. Allt det här går automatiskt, du ser på din deklaration hur mycket du får i ränteavdrag. Faran med att ta ett högre lån, med ränteavdraget i åtanke, är att lagen kan ändras. Det har varit tal om att dra ned på skattereduktionen, just för att man ar rädd for att folk lånar för mycket när de vet att de kan få ränteavdrag på bolånet. När man tar ett lån, eller gör en investering i allmänhet, är det alltid bra att ha en säkerhetsmarginal – ifall något liknande skulle hända.

Ränteavdrag för bolån är något som verkligen kan hjälpa en person att köpa egen bostad. Beroende på inkomsten, kan det bli en ordentlig summa pengar varje år som sparas tack vare skattereduceringen. Vare sig man räknar med pengarna i förväg, eller bara är tacksam när man ser deklarationen, är det pengar som kan användas till mycket annat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply